koppkk5

Verslag vaardag 1 - maandag 9 mei door de Skana

 

Vrijdag 6 mei lagen de eerste acht Kusters al in de Gemeentehaven van Huizen. Zaterdag druppelden gedurende de dag bijna alle andere Kusters binnen. De Petronella, de Rode Wolf, de Noorderlicht en de Duinmaayer moesten jammer genoeg om verschillende redenen verstek laten gaan. De bemanningen van de Rode Wolf en de Ahoi waren wel zonder boot naar Huizen gekomen om aan het openingsdiner deel te nemen.

0ed5de7d-e634-4eb3-b0f7-42b2d8272a71

In het restaurant “De Haven van Huizen” was een zaal gereserveerd voor de Kusterbemanningen. Vier grote tafels stonden gedekt voor het drie-gangen-diner. Het was duidelijk te merken dat al die Kuster vrienden elkaar en de Kustertocht ontzettend gemist hadden en elkaar ook heel veel te vertellen hadden over die onthoudingsperiode, want enthousiasme en luidruchtigheid streden om voorrang. Kortom geslaagd en oh ja, het eten ging er ook prima in.

215cc706-2b37-48f1-a575-34bf71f22978

De volgende morgen om half negen palaver op de steiger. Leo heette alle deelnemers welkom, ontvouwde de plannen voor die dag (in één rechte lijn naar Harderwijk, eigen vertrektijd bepalen en om 15.00 uur een stadswandeling) en schonk nog even aandacht aan het debuterende “safetyplan”. Mocht iemand het in zijn hoofd halen met hartproblemen te gaan kampen tijdens de tocht, dan kon een beroep gedaan worden op dokter Peter en op de drie AED’s die op even zoveel boten aanwezig waren. Vriendelijk verzoek aan een ieder om maar gewoon gezond te blijven, want hulpverlening binnen zes minuten en snel een ambulance “ter plaatse” vragen toch heel wat georganiseer en geïmproviseer.

1878f9ef-45cf-4f9e-9a75-c9383f894543

Meteen na het palaver vertrekken de eerste boten uit de zonovergoten Huizer haven. De weergoden varen deze week met ons, want de verwachtingen kunnen bijna niet beter. De wind hield zich ook lekker in met een 1 -2 Bft en het water was zó vlak, dat wij er zelf de golfjes in mochten varen. Andere watersporters lieten zich nog nauwelijks zien op het water; heerlijk varen zo met een groep van vijftien schepen, verdeeld over drie groepen. De eerste twee groepen kwamen vrijwel gelijktijdig aan bij de sluis van Nijkerk en konden alle elf in één schutting mee. Dat was te danken aan een Urker die zich opofferde om een schutting te wachten, zodat wij met z’n allen de sluis in konden.

4a2fb88d-ad7b-4562-9661-a672075cd2c9

Rond het middaguur kregen we tussen alle zwanen door zicht op Harderwijk en om 13.00 uur legden we aan in de Stadshaven van Harderwijk, waar de havenmeesters ons warm welkom heetten. De overige Kusters volgden al snel en met de hele vloot konden we aan de kade liggen, vijf boten gezellig dubbel. De Margallitti was snel doorgevaren naar Jachtwerf Roelofs, omdat zijn schroefas lekte. Hij voegde zich een uurtje later bij de groep. Hij moet zijn schip nog wat langer drijvende houden, want hij kan pas in Zwartsluis gerepareerd worden. Hij vaart daar morgen naar toe.

a01bacd0-16f9-45ba-bb1c-3a931f2825e0

Om drie uur was het tijd voor de stadswandeling in drie groepen, ieder onder begeleiding van een gids van het gilde. Het werd een interessante wandeling door het prachtige hart en langs de zeekant van Hanzestad Harderwijk. Het leuke was dat het gilde de beschikking heeft over “een sleutelbos” van de stadsmonumenten, waardoor zij ons ook de binnenkant van een aantal monumenten konden laten zien.

img-0771

Terug bij de boten pakten sommigen een terrasje, gingen anderen naar de boot en maakten de deelnemers plannen voor hun vrij te besteden avond. Morgen naar Hattem!

0ed5de7d-e634-4eb3-b0f7-42b2d8272a71


Copyright KusterKring 2024